Jeśli szukasz najlepszej alternatywy dla poekstrakcyjnej śruty lub makuchu rzepakowego, koniecznie powinieneś rozważyć podawanie swoim zwierzętom suszonego wywaru gorzelnianego. Dzięki wysokiej zawartości energii, DDGS może stanowić doskonały komponent mieszanek treściwych. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jakie ma on wartości odżywcze i na co trzeba zwrócić szczególną uwagę!
Suszony wywar gorzelniany – czym się wyróżnia?
Komponent ten powstaje w wyniku produkcji etanolu oraz biopaliw. Powstaje on najczęściej z kukurydzy, ale można również spotkać w sprzedaży suszony wywar gorzelniany powstały z:
- pszenicy
- jęczmienia
- pszenżyta
Pasza ta ma postać sypką lub pelletu. Jego niewątpliwą zaletą jest wysoka zawartość:
- wapnia
- fosforu
- siarki
Składniki te pomagają utrzymać układ kostny w doskonałym stanie, szczególnie w przypadku zwierząt w połogu, laktacji i podczas intensywnego wzrostu.
Oprócz tego, białko zawarte w DDGS jest aż w 55% białkiem nierozkładalnym w żwaczu. Ten fakt przyczynia się do minimalizacji ryzyka kwasicy żwacza, która jest jedną z najczęstszych chorób metabolicznych bydła i krów mlecznych. Pamiętajmy też, że zdrowy żwacz to:
- znacznie zwiększona wydajność mleczna
- obniżenie poziomu mocznika w mleku
- lepsze trawienie oraz brak problemów z przewodem pokarmowym
Pasza, o której mowa nie pyli, dlatego jest bezpieczna w stosowaniu i nie powoduje choroby zwanej pylicą. Podsuszoną postać wywaru można podawać z kieszonkami lub roślinami motylkowymi. Jest ona niezwykle łatwa w skarmianiu i podawaniu na stół paszowy. Świeży wywar nie jest raczej stosowany, ponieważ może być przyczyną biegunek zagrażających zdrowiu zwierząt i powoduje wzdęcia. Większość hodowców stosuje suszony wywar, kupowany jako gotowa pasza.
DDGS – na co musisz uważać?
Mytotoksyny nie są widoczne gołym okiem i są produkowane przez grzyby pleśniowe pasożytujące na roślinach uprawnych. Zakażenie mytotoksynami jest niebezpieczne dla zwierząt i może uszkadzać wątrobę, dlatego zawsze należy kupować pasze z pewnego źródła. Obecnie, w wyniku restrykcyjnych kontroli i coraz lepszych środków ochrony roślin skażenie mytotoksynami jest praktycznie niemożliwe.
Podsumowanie
Suszony wywar gorzelniany jest paszą wysokoenergetyczną, zawierającą też cenne aminokwasy, takie jak lizyna czy metionina. Pomaga w utrzymaniu hodowli na wysokim poziomie, poprzez zwiększanie wydajności mlecznej krów, intensywniejszy wzrost, a także jest nieoceniony jeśli chodzi o zachowanie zwierząt w dobrym zdrowiu. Pamiętaj też, że kolor suszonego wywaru gorzelnianego zależy od sposobu produkcji i przede wszystkim rodzaju użytego ziarna. Pasza wytworzona z kukurydzy ma kolor żywo żółty, natomiast pasza z jęczmienia będzie znacznie jaśniejsza. Wywar gorzelniany dla celów hodowli jest dostępny przez cały rok i nie podlega dużym wahaniom cenowym. Łatwy w magazynowaniu i wyróżniający się smakowitością jest chętnie pobierany przez zwierzęta i z powodzeniem można dodawać go do mniej lubianych pasz.
Dodaj komentarz