
W sklepach coraz częściej widzimy tabliczki mówiące „eko żywność„. Ale co to właściwie oznacza?
Czym jest żywność ekologiczna?
Najprościej mówiąc, tym terminem określa się jedzenie, które zostało wyprodukowane bez sztucznych nawozów i pestycydów. Wszystkie metody hodowli, które wykorzystuje się do jej produkcji muszą być ściśle monitorowane. Większość zasad określa Rozporządzenie Rady (EWG) 2092/91, które działa w całej Unii Europejskiej. Główne założenia tego rozporządzenia dotyczą oznaczania produktów ekologicznych specjalnym znaczkiem, który wygląda jak zielony listek i białymi gwiazdkami. Jeśli zobaczymy taki znaczek na opakowaniu, możemy mieć pewność, że dany produkt jest najwyższej jakości. Taką naklejkę dostają tylko produkty, które przeszły pozytywnie kontrolę jakości, w której nie ma miejsca na kompromisy. Ważne jest też to, że takiej kontroli podlega cały proces produkcji, zaczynając od tego, co dzieje się w gospodarstwie, po samą sprzedaż danej żywności. Taka kontrola jest przeprowadzana raz na jakiś czas i jeśli dane gospodarstwo go nie przejdzie, certyfikat zostanie mu odebrany.
Dodaj komentarz